Baia Vulturilor…

Baia Vulturilor…

Sectorul cel mai înalt al Munţilor Semenic este constituit de culmea principală, punctată de vârfurile Piatra Nedeii (1437 m).

Lacul Baia Vulturilor (1400 m altitudine) este situat la izvorul pârâului Băile Mari. Baia Vulturilor (Adler Bad) este un lac crio-nival, cu o suprafaţă mică şi o apă cristalină, foarte rece.

Despre Lacul Baia Vulturilor şi despre izvorul său (limnocren), numit şi Izvorul Tămăduirii, se crede că ar avea putere de tămăduire. În trecut, puterile miraculoase atribuite apei Băii Vulturilor, atrăgeau nenumăraţi pelerini.

Pe lângă aceştia, depresiunea nivală Baia Mare a Vulturilor (sub Vf. Piatra Nedeii), găzduia mari serbări pastorale, ceea ce impunea un deosebit aflux de oameni, care se adunau aici de Sf. Ilie de pe toate văile cu obârşie în „inima” muntelui.

Legenda Băii Vulturilor

Se spune că demult, într-un sat, se ivise pe lume micuţa Ana.

Ursitoarele au sosit într-un suflet să-i dăruiasca haruri, pe masa din odaia micuţei găsindu-se tot felul de daruri pentru ele.

Doar a şaptea ursitoare s-a oprit din ursit, când a întins mâna să-şi ia darul şi a observat că masa era goală. A promis strigând, că o să se răzbune şi s-a pierdut în zare ca un fum.

Vremea a trecut. Ana era în sat ca o floare rară. Toţi o îndrăgeau, toţi o ocroteau, căci unde se afla ea, se aşeza liniştea şi veselia.

În ziua în care a împlinit şaisprezece ani, a plecat la râu. Acolo a zărit-o un flăcău din sat, care s-a oprit vrăjit de frumuseţea ei.

A cules de îndată toate viorelele din pădure şi i le-a adus.

S-a înfiripat începând de atunci, iubirea dintre Ionuţ şi Ana, iubire ce nu a fost umbrită de nici o supărare sau nemulţumire.

Dar într-o zi Ana s-a îmbolnăvit şi nu s-a mai ridicat din pat. Nimeni nu a ştiut de ce pe fată nu o mai ţin picioarele.

În timp ce stăteau posomorâţi, a venit la ei o babă şi le-a spus unde se găseşte leacul, şi anume pe Muntele Semenic. Acolo se află baia vulturilor, unde vulturii se scaldă o singură zi din an. Acolo trebuia să se îmbăieze Ana.

Auzind aceasta, Ionuţ s-a pregătit de plecare, a luat traista cu mâncare pe umăr, fata în braţe şi a pornit la drum.

După câteva zile de mers sub dogoarea soarelui, au ajuns pe Semenic. După ce au găsit baia vulturilor, s-au aşezat aproape, să se odihnească şi să pândească clipa când vor veni vulturii.

Într-o dimineaţă, cerul parcă s-a întunecat de mulţimea vulturilor ce se roteau asupra Semenicului. Una după alta, păsările se aruncau în apă, stăteau câteva minute, apoi îşi luau zborul spre înălţimile văzduhului.

Ultimul vultur însă s-a scăldat mai pe îndelete, zăbovind apoi pe un bolovan să se zvânte.

Furios că Ionuţ a vrut să o ajute Ana să intre cu picioarele în scăldătoare, vulturul l-a prins în gheare pe voinic, ridicându-l în văzduh. De acolo, vulturul a desfăcut ghearele, lăsându-l pe Ionuţ să cadă.

Vâzând aceasta, Ana l-a rugat pe vânt, să-i aducă iubitul teafăr şi nevătămat pe pământ, în schimb promiţându-i că-i va face loc lângă casa ei pentru vârtejurile sale. Vântul primi bucuros şi îl aduse jos pe voinic, teafăr şi nevătămat.

După ce s-a încredinţat că vulturul nu se mai întoarce, Ionuţ a dus-o pe Ana lângă scăldătoare. Fata şi-a băgat picioarele în apa rece ca gheaţa, dar după ce şi le-a scos, în loc să simtă alinare, a căzut pe iarbă, înţepenită de tot.

Fata nu-şi revenea, iar râsete stranii cutremurară văile şi culmile Muntelui Semenic. Pasămite, era ursitoarea cea rea, baba care-i trimise aici.

Flăcăul a luat fata în braţe şi a pornit pe cărare în jos, oprindu-se de abia când au dat de un izvor cu apă caldă. Fără a sta pe gânduri, a lăsat fata uşor cu picioarele în apă. Treptat, Ionuţ simţi că fata se înviorează, trezită parcă dintr-un somn.

O bucurie de mare îi cuprinse atunci pe amândoi.

Ana şi Ionuţ s-au întors acasă, iar nunta lor a ţinut trei zile şi trei nopţi.

Lacul Baia Vulturilor este situat în Munţii Semenic, între vârfurile Semenic (1446 m) şi Piatra Nedeii (1437 m), într-o depresiune de nivaţie, sub Vârful Piatra Vulturilor, la cca. 1400 m altitudine. Este un lac crio-nival cu o suprafaţă mică, apă cristalină şi foarte rece. Lacul a stat la  baza multor legende, cum este şi cea prezentată mai sus.

Sursa : aici

Munte, munte Semenic…. :

Reclame

The URI to TrackBack this entry is: https://sfinxredivivus.wordpress.com/2010/07/04/baia-vulturilor/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: